Bij een detox denk je snel aan een sapkuur, snel afvallen en honger lijden. Dit hoeft niet zo te zijn en is ook helemaal niet goed voor je.

Een sapkuur bestaat vaak alleen uit citroenen, fruit of groenten en fruit. Omdat je alleen deze vitamines binnenkrijgt en verder niets eet, val je uiteraard af. Je gaat leven op je reserves. Is dit gezond, is dit fijn om jezelf zo te “straffen”, wil je dit? Naar mijn idee is dit niet de ideale manier om je afvalstoffen kwijt te raken en om af te vallen. Dit kan anders. Ik leg je uit hoe, maar eerst een klein verhaaltje vooraf.

Al enige tijd ben ik geïnteresseerd in Ayurveda. De manier van leven, denken en eten spreekt mij erg aan. Bij Ayurveda is het eigenlijk heel simpel. Je leeft volgens je constitutie, wie je bent. Hier heb je diverse tests voor. Zo’n test kan ik je toesturen via de mail of je kan er één in de salon krijgen. Na zo’n test weet je wat je constitutie is en wat dan je dosha is. Een dosha is een energiepatroon. Deze zijn aanwezig in elk weefsel, cel en orgaan in ons lichaam. Zij beheersen alle processen in het lichaam zoals de lichamelijke functies en onze gedachten en gevoelens. Aan de hand van je dosha weet je vaak wat wel en niet goed voor je kan zijn met betrekking tot voeding en leefstijl. Je kunt hier veel over vinden op internet. En wil jij je op een leuke, laagdrempelige manier hierin verdiepen? Luister dan naar De Ayurveda podcast .

Maar nu terug naar het detoxen. Het detoxen op de Ayurvedische manier.

Volgens Ayurveda kan je zowel geestelijke als lichamelijke afvalstoffen hebben. Wanneer je gaat detoxen pak je ze allebei aan. Je gaat niet alleen anders eten, je gaat het ook even rustiger aan doen. Beter voor jezelf zorgen. Bijvoorbeeld een yogales volgen, iedere dag een meditatie, jezelf laten verwennen met een heerlijke Abhyanga massage (deze kan je bij ons in de salon boeken) of jezelf masseren met warme olie. Een extra wandeling maken, maar zeker niet druk doen in de sportschool of op je werk. Gewoon even een tandje lager.

Bij de Ayurveda heten afvalstoffen ama. We hebben allemaal teveel ama in ons lichaam. Het beste kan je dit in de ochtend zien als je opstaat en je je tong uitsteekt. Hier zit vaak een witte waas op. Dit zijn afvalstoffen die in de nacht op je tong zijn blijven zitten. Het eerste wat je kan doen is met een koperen tongschraper je tong schoon schrapen en dan je tanden poetsen. Daarna drink je een glas gekookt water (zo warm mogelijk) om je spijsvertering op gang te brengen. Het mooiste is om dan een grote boodschap te doen om de dag met een schoon lichaam te beginnen.

Tijdens de detox eet je eigenlijk drie tot vijf dagen hetzelfde, namelijk kitcharie. Kitcharie is een gerecht van mungbonen. Deze zijn te koop bij de toko, Chinese of Turkse supermarkt. De bonen maak je klaar met witte basmati rijst (witte rijst is licht verteerbaar), kruiden en veel (seizoens) groenten en natuurlijk groenten die voor jouw dosha goed zijn. Daarnaast drink je alleen (gekookt) water (geen koud water want dat is niet goed voor je spijsvertering. Dit dooft namelijk je verbrandingsvuurtje), kruidenthee, het liefst kkv thee (dit is thee van koriander-, komijn- en venkelzaadjes of gemberthee). Dit ondersteunt de hydratatie tijdens het detoxen. Je eet en drink geen dierlijke producten, suikers en koffie.

Voorafgaand aan de detox ga je alvast drie dagen geen dierlijke producten, bewerkt voedsel, koffie, alcohol en suikers eten en drinken. Dit bouw je langzaam af. Zo kan je lichaam wennen aan het ontgiften van je lichaam en het kan eventuele ontwenningsverschijnselen voorkomen. Hierdoor kan je natuurlijk ongemakken ervaren zoals hoofdpijn, vermoeidheid en/of stemmingswisselingen, maar dat hoeft niet. Dit komt omdat je lichaam aan het afkicken is van de koffie en suikers. Na de detox ga je uiteraard niet gelijk weer alles eten, maar bouw je dit weer in drie dagen op naar je normale voedingspatroon. Je begint dan langzaam aan met wat meer en anders te eten. En heb je je koffie niet gemist, laat deze dan lekker staan. Dit geldt uiteraard ook voor de suikers, alcohol, bewerkte voedsel en eventueel de dierlijke producten.

De detox kan je het beste de eerste keer met meerderen doen, zodat je elkaar kunt ondersteunen, maar ook ervaringen uit kan wisselen. De eerste detox heb ik met De Ayurveda podcast gedaan. Dit was zeer waardevol. De keren daarna kan je zelf doen omdat je dan weet wat je nodig hebt en hoe het werkt.

Een detox op de Ayurvedische manier kan je twee keer per jaar doen. Na de zomer bij het begin van de herfst en na de winter bij het begin van de lente. Je kan ook eenmaal per maand een dagje kitcharie eten om zo even je lichaam weer een reset te geven.

Een detox op deze manier geeft je na afloop meer energie, je lichaam voelt weer goed aan, je krijgt rust in je hoofd en je kan er van afvallen.

Het is belangrijk om te weten dat een detox dieet niet voor iedereen geschikt is. Wanneer je overweegt om te detoxen en je hebt onderliggende klachten, overleg altijd met je huisarts of specialist. Omdat een detox niet voor iedereen goed hoeft te zijn. Vooral niet als je onderliggende lichamelijke en/of medische aandoeningen hebt.

Naast het detoxen van je lichaam met eten kan je ook je gezicht detoxen door middel van een detox behandeling van LakShmi. Bij een grijze, doffe en droge huid, bij een huid die geen natuurlijke producten gebruikt is een detox behandeling geen overbodige luxe.

De detox behandeling zorgt voor het ontgiften van je huid. Een mix van plantaardige werkstoffen zorgt voor een beschermende werking en je teint zal opfleuren. Je huid wordt gevoed en gehydrateerd. Het laat je huid ademen en het werkt als een schild tegen invloedenvan buitenaf en UV straling. Het laat de huid gezuiverd en zuurstofrijk achter. Tevens is er een box met producten verkrijgbaar om de behandeling thuis voor te zetten.

Ben je benieuwd hoe zo’n behandeling voelt of wil je meer informatie? Stuur mij een bericht ofboek de behandeling online Herfst Detox Treatment.

Wil je een Abhyanga massage? Dan kan mij het beste een berichtje sturen om samen een afspraak in te plannen. Voor meer informatie over deze overheerlijke massage klik hier!